zondag 29 mei 2011

Snowy's 7de verjaardagsfeestje

Eigenlijk is Snowy pas maandag jarig maar omdat ik dan weer weinig tijd heb, hebben we zijn verjaardag gisteren al gevierd. Hij vond het alleszins niet erg Wink.
7 jaar is het geleden dat mijn lief sneeuwballetje bij ons is komen wonen. Wat vliegt de tijd... Hij is nog steeds een klein mannetje maar toen was hij echt ieniemienie Cool. Een filmpje uit de oude doos:

Hij is nog steeds een superschattig wollig likkemanneke waar ik nog altijd stapelgek op ben. Ondanks zijn slechte start in het leven en ondanks zijn zware ziekte, is hij nog steeds vrolijk, lief, aanhankelijk en sterker dan ik ooit voor mogelijk heb gehouden. Ik heb geen seconde spijt van zijn adoptie, integendeel, hij heeft mijn leven zoveel rijker gemaakt. Ik heb zoveel van hem geleerd en hoop dat nog jaren te kunnen doen!
Een schattige foto van het feestvarkentje Laughing.



Bij een verjaardagsfeestje hoort natuurlijk lekkers en dit jaar besloot ik hen te trakteren op een gezond fastfood etentje: groenteburger met wortelfrietjes!
Men neme:
  • Stukjes cracker van Parovita (bevat veel vezels maar toch oppassen voor plakpoep. Niet teveel van laten eten dus!)
  • Andijvie
  • Appelschijfje
  • Witlof
  • Schijfjes druif of schijfjes komkommer (hier lusten ze geen komkommer)
  • Afwerken met takjes wortelloof en een feestelijk paraplutje


Smullen maar! (let niet op de keutels)





Speelgoed hoort uiteraard ook bij een feestje en gelukkig hoeft het voor konijnen niet duur te zijn.

Snowy kan zijn geluk alweer niet op en maakt iedereen blij met zijn humeur.

Voor het slapengaan krijgen ze hier altijd een rozijntje en een knuffel. En toen deed Snowy iets wat hij al lang niet meer gedaan heeft: neerploffen Very Happy.



Met Fluffy blijft het op en af gaan, daar zal ik me bij moeten neerleggen. Gelukkig heeft zijzelf er weinig last van. Zoals jullie zien, speelt ze nog altijd graag. Deze week zakt ze echter weer meer door haar rechterkant. Als ik thuis ben, kan ik haar tussen mijn voeten nemen zodat dit niet gebeurt. Snowy komt er dan gezellig bij liggen.



Als ik niet thuis ben, heeft Fluffy iets bedacht waardoor ze toch gesteund wordt en waardoor haar linkerpoot niet meer wegglijdt. Ze leunt dan tegen de bank. Is het geen slimme meid ?





Mika laat me iedere avond smelten met haar lieve smekende blik. Zeg nu zelf, kunnen jullie hieraan weerstaan?



Ze is trouwens een echte dame. Want waar houden vrouwen het meest van? Schoenen Laughing.

zondag 22 mei 2011

Kort nieuws

Een kort nieuwsberichtje wegens erg weinig tijd. Daarom deze keer ook geen foto's of filmpjes.

Fluffy doet het weer minder goed dan de afgelopen weken, ze loopt weer net zo krom en moeizaam als in het filmpje van enkele weken geleden. Ik hoop dat deze periode niet te lang zal duren.
Toch trekt zijzelf zich er weinig van aan. Iets wat ze al lang niet meer deed, was hooi uit de zak komen eten als ik de kooien voor het slapengaan verschoon. Gisteren besefte ze blijkbaar weer hoe leuk het kan zijn om met je neus in een verse aromatische zak hooi te ploffen Laughing.

Ook zitten gaat weer moeizaam, ze kan weer geen houding vinden en draait hierbij vaak rondjes. Zoals jullie weten, doet ze dit soms ook bij het eten van haar blindedarmkeutels. Van de week zat ze met haar doorgezakte bil in zo een keutel. Ik moet hier geen tekening bij maken zeker? Confused

Met grote moeite heb ik haar bil kunnen schoonmaken, aangekoekte dingen wegknippen, geklitte haren uitkammen enz. Wat niet makkelijk is op een bil die doorzakt! De hele tijd moest ik ervoor zorgen dat ze met haar andere kant tegen mij kon leunen zodat ik haar aan 1 kant een klein beetje kon opheffen. En ze laat het allemaal gewillig toe, sterker nog: ze maakt maalgeluidjes en geniet van de aandacht Smile.
Donderdag was het tijd voor haar 2de injectie met anabole steroïden. Ditmaal liet ik de spuit in de rechterbil zetten, vorige keer in de linkerbil. Ze doorstond het allemaal prima. Ook deze keer voelde de dierenarts geen verschil in bespiering links en rechts. Het is dus niet zo dat ze de ene kant meer gebruikt dan de andere. Ook de reflexen in beide poten zijn goed.
Toch maak ik me zorgen over die dunne, knokige achterhand van haar.
Daarom vroeg ik aan de dierenarts of ik vetrijk (en ongezonder) voer mocht geven. Zij vond het ook geen slecht idee. Op dit moment zullen de vetten/eiwitten omgezet worden in spiermassa, omdat ze anabole steroïden injecties krijgt. Na die injecties zou het kunnen dat er zich vetten afzetten. Ik vraag me enkel af of die vetten zich eerst rond de organen zouden zetten of rond de spieren. Ik wil natuurlijk haar gezondheid niet in gevaar brengen. Enkele dagen geleden ben ik begonnen met het geven van vetrijk voer (boordevol granen, gepofte dingetjes enz.) naast de science selective. Natuurlijk is mijn vreetzakje er dol op Very Happy. Ik zal zien of ik het binnen enkele maanden nog steeds zal geven. 
Een ander probleem dat ik recent bij Fluffy zag, waren haar schilferige oortjes. De buitenkant van haar oortjes wordt wat kaal en de huid wordt droger. De dierenarts zegt dat dit komt door een minder goede doorbloeding door de ouderdom. Ik mag hiervoor 1x per dag uiercrème smeren om de huid te hydrateren. De uiercrème smeer ik 's avonds, dan kan Snowy het niet aflikken omdat ze apart slapen. En het werkt! Haar oortjes zien er niet meer schilferig uit.
Komt ook goed uit want ze heeft moeite om aan haar oren te krabben. Links gaat nog want ze is krom in die richting. Maar rechts lukt bijna nooit meer. Dat zag de dierenarts (gelukkig!) ook. Er zat behoorlijk wat smurrie in haar rechteroor die ze voorzichtig verwijderd heeft. Dit wordt dus vrijwel zeker een taak die ik in de toekomst ook erbij moet nemen. Vind ik natuurlijk niet erg maar ik ga wel aan de dierenarts vragen tot hoe ver ik in het oor mag gaan.
Tot slot nog even melden dat het bijna gedaan is met Metacam te geven. Ze zit nu nog op 0,1 ml om de dag. Nog 2x geven en dan hoeft ze het helemaal niet meer te hebben. Zo worden haar lever en nieren gespaard.

zaterdag 14 mei 2011

Fluffy's vervolg

Het is erg druk dus ik heb maar weinig tijd om de blog op geregelde tijdstippen aan te vullen. In de afgelopen 2 weken is er veel gebeurd en ik zal mijn best doen om alles te herinneren en te noteren.

Na de vorige blog ging het gelukkig weer bergop met Fluffy Smile. Ik kon niet geloven dat ze zoveel dagen aan een stuk zich goed kon voelen, hoewel ze toch erg actief was. Ze huppelt dagelijks door de hele woonkamer, en hoewel dat soms nog scheef gebeurt, lijkt ze er geen last van te hebben. Als het tijd is voor kruiden, kan er zelfs een sprintje af! Of ze nu door haar rechterpootje zakt of niet. Een filmpje:

Dieren leven in het heden en kennen natuurlijk de gevolgen niet van hun acties. Maar de gevolgen waar ik voor vreesde (weer een terugval van beweging en levendigheid) bleven uit. De goede periodes worden duidelijk langer en de mindere periodes korter. Er zijn zeker nog mindere periodes en wellicht zal ze nooit meer 100% de oude worden. Momenteel is ze ook in de rui dus haar lichaampje moet wel veel tegelijk aankunnen. Van bovenaanzicht zie je dat ze een krom rugje heeft als ze zit (haar poten staan hier normaal).


Maar ze is heel speels en haar oude persoonlijkheid komt terug. Daarbij krijgt ze ook flinke honger (dat zullen de anabolica zijn) en van de week trok ze zelfs grommend hooi uit Snowy's mondje. Daar was ik niet zo blij mee want ik ken de gevolgen als ze territoriale driften heeft. En ja hoor, ik zag weer enkele druppels bloed in haar plas Confused. Gelukkig kon ik de driften intomen en daarmee dus ook het bloed in de plassen.


Vreemd is wel dat haar gewicht nog steeds te wensen overlaat, het moet echt de leeftijd zijn, in combinatie met meer beweging. Twee weken geleden woog ze nog slechts 2,008 kg. Gisteren waren er 7 grammetjes bij. Ik zou graag een extra 100 grammen zien maar dat zal wellicht niet meer gebeuren. 

Mijn dierenarts was ook heel blij met haar evolutie. Want toen ze het filmpje in de vorige blog zag, wist ze niet welke behandelmogelijkheden er nog waren. Een bijkomende opsteker dat het beter met haar gaat, is dat ik nu al een tijdje Metacam aan het afbouwen ben. Ze kreeg 2x 0,4 ml metacam hond per dag. Iedere 4 dagen gaf ik 0,1 ml minder en hield ik de evolutie in de gaten, ik zag geen tekens van pijn. Sinds gisteren krijgt ze nog slechts 1x per dag 0,1 ml Metacam, dit hou ik weer 4 dagen vol, dan krijgt ze deze hoeveelheid om de dag en dan is het gedaan hiermee. A.s. donderdag krijgt ze haar 2de injectie anabole steroïden en iedere dag krijgt ze natuurlijk nog glucosamine. Dit zal voor de rest van haar leven zijn maar dat is niet erg want het werpt duidelijk vruchten af. De dierenarts zei ook al dat ik de werking hiervan niet mocht onderschatten! Bovendien is het erg gemakkelijk om medicijnen toe te dienen, we hoeven al niet meer met zijn tweeën te zijn, ze is een ontzettend flink konijntje Very Happy

Met haar oogje gaat het beter maar het blijft wel miniem tranen. Toch vind ik de nieuwe oogdruppels beter dan Oculoheel, deze zijn ook homeopatisch en heten Euphrasia. Ze zijn ook verpakt in aparte dosissen dus dat maakt ze gemakkelijk en voordelig in gebruik.


Fluffy heeft me wel behoorlijk laten schrikken! Als ze op haar zij ligt, ligt ze altijd op haar rechterzijde. Van de week lag ze op de linkerzijde en ik zag haar rechtervoet stijf in de lucht steken. Ik nam vlug een foto en dacht tegelijkertijd: "zo raakt ze nooit goed overeind". Mijn gedachten waren nog niet koud of ze begint hevig te spartelen in een poging om overeind te raken. Snowy schrikt zich een bult en zet het op een lopen. Ik gooi het fototoestel neer en snel naar haar toe. Is ze daardoor geschrokken? Ik weet het niet. Maar toen ik bij haar kwam, lag ze plots doodstil met wijd opengesperde ogen. Er ging een steek door mijn hart en ik kon even niet ademhalen. Op dat moment begon ze opnieuw te spartelen en zette ik haar vlug recht. Ik beschrijf het lang maar dit gebeurde in enkele seconden. Zij was het meteen weer vergeten (heerlijk, in het heden leven Wink), ze moest wel even op adem komen maar daarna ging ze gewoon door met haar leven. Ik had meer tijd nodig om het beeld op mijn netvlies los te laten...



Nog enkele andere foto's van de afgelopen week:

 

 

 


Haar nieuw slaapvriendje:


Snowy is erg gevoelig en reageert op elke minieme verandering. Dat uitte zich in vreemde hoest/niesgeluiden, het leek wel alsof hij slijmen in de keel had. Alsof dat nog niet genoeg was, kreeg hij gisteren plots ook diarree. Hij weigerde ineens een stukje droog brood. Snowy die weigert te eten = alarm Shocked! Ik dacht aan gas omdat het zo plots kwam en zijn keutels gewoon goed waren. Maar ineens zag ik overal waar hij huppelde, bruine druppels liggen. En toen kwamen er weer heel gewone keutels naar buiten en gedroeg hij zich weer heel vrolijk. Hij heeft zich dus even slecht gevoeld maar waardoor is mij een raadsel.  Aan zijn voeding is niets veranderd, ik denk dat hij wat stress ervaren heeft door alle veranderingen. Misschien vindt hij ook dat hij minder aandacht krijgt? Hoewel ik mijn aandacht probeer te verdelen, krijgt Fluffy wel meer massages enz. Ik probeer het goed te maken hoor, op de dagen dat ik thuis ben, lukt dit me beter.
Gelukkig maakt hij nog elke dag binkies, dan weet ik dat hij zich uitstekend voelt. Hij weegt ook nog steeds 920 g, prima dus. Wel jammer dat hij niet meer buiten wil spelen zonder zijn vriendinnetje. Best wel schattig eigenlijk dat hij niet zonder haar kan. Hij genoot van de ice pod van de week.



Hier wil ik ook nog even de tijd nemen om het sloopwerk van Chica te laten zien. Heeft ze flink haar best gedaan of niet Laughing? Ondertussen heeft ze een nieuw schommeltje maar tot nu toe vindt ze het nog niet interessant.



Omdat Mika de laatste tijd hard begon te groeien, bestelde ik alvast een supergroot wiel voor haar. Maar de groei is weer gestopt en het wiel... is veel te groot voor haar kooi! Dus gebruik ik het maar in de speelbak, ze vindt het leuk maar ik denk niet dat ze nog zo groot zal worden als mama of papa Wink.


En bij het loslopen heeft ze leuke dingen ontdekt. Ik had pas mijn 2de paar konijnensloffen gewassen en ik moest ze nog in de kast zetten. Maar voor Mika waren ze erg leuk klimmateriaal Very Happy.